Your Psychology

     Ιστότοπος πληροφόρησης για τα νέα ερευνητικά δεδομένα του κλάδου της Ψυχολογίας και της Συμβουλευτικής   -   Χωματίδου Γιούλη 

Συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της εμπορίας των παιδιών

Τα θύματα του trafficking βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ακατάλληλες συνθήκες διατροφής και υγιεινής, ξυλοδαρμούς και κακοποίηση, απόρριψη και άρνηση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προστασίας, με σοβαρή συνέπεια τα διαρκή προβλήματα υγείας. Επίσης απειλούνται περαιτέρω από μη ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές, αυξάνοντας τους κινδύνους των ανεπιθύμητων κυήσεων, μη ασφαλείς αμβλώσεις, επιπλοκές από τις συχνές υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του HIV/AIDS. Το HIV/AIDS και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες είναι διαδεδομένες μεταξύ των παιδιών που έχουν πέσει θύματα του trafficking.  

Οι εμπειρίες που σχετίζονται με την εμπορία μπορεί να οδηγήσουν σε διαρκείς ψυχολογικές ανακατατάξεις. Τα παιδιά βιώνουν σωματικό και συναισθηματικό πόνο που σχετίζεται με την απομάκρυνση από τις οικογένειές τους, τα σπίτια τους, και τις κοινότητες στις οποίες ζούσαν. Σε κάποιες μελέτες έχουν αναφερθεί αρνητικές συναισθηματικές επιδράσεις των παιδιών - θυμάτων του trafficking, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της απελπισίας, της ενοχής, της ντροπής, κάποιων αναδρομών, εφιάλτες, απώλεια εμπιστοσύνης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και άγχος. Τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνουν σε τακτική βάση μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της αξίας τους, που οδηγεί σε αισθήματα αυτομομφής. Η εμπειρική έρευνα για την κακοποίηση του παιδιού έχει εντοπίσει πολυάριθμες αρνητικές συνέπειες για τα θύματα. Η ψυχολογική κακοποίηση που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες απειλές, την απομόνωση και το γεγονός ότι γίνονται μάρτυρες της κακοποίησης των άλλων, επηρεάζει αρνητικά την αυτοεικόνα, τους προσωπικούς στόχους, και τις σχέσεις με τους άλλους, και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη συναισθηματική ευημερία. Η συναισθηματική και η φυσική παραμέληση συνδέονται με την κοινωνική και τη συναισθηματική απόσυρση, προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά που βιώνουν τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ανεπιθύμητες συναισθηματικές αντιδράσεις συμπεριλαμβανομένων του άγχους και της κατάθλιψης, χαμηλότερης αυτοεκτίμησης, κοινωνικής απομόνωσης, τα συμπτώματα της διαταραχής του μετατραυματικού στρες (PTSD), την κατάχρηση ουσιών, και την αυτοκτονία. Τέλος, οι πολλαπλές εμπειρίες των αντιποίνων κατά την παιδική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο για την ψυχική ασθένεια και ψυχιατρικά προβλήματα σε ενήλικες που υπήρξαν θύματα ως παιδιά.

Στις ψυχολογικές επιπτώσεις του trafficking συναντώνται συχνότερα οι εξής:

Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) /Κατάθλιψη

To σύνδρομο του μετατραυματικού στρες ανήκει σε μια κατηγορία ψυχικών διαταραχών, τις οποίες αρχικά εμφάνισαν θύματα πολέμου ή θύματα άλλων φυσικών καταστροφών. Τα θύματα του trafficking ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Κάποια αντιπροσωπευτικά συμπτώματα της διαταραχής αυτής είναι: η αναβίωση της τραυματικής κατάστασης μέσω αναδρομών, οι συχνοί εφιάλτες, οι αρνητικές αυτόματες σκέψεις, η αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων ή καταστάσεων σχετικών με την τραυματική κατάσταση (αποφυγή επίσκεψης σε κάποιες τοποθεσίες, κάποιων ανθρώπων ή καταστάσεων), υπερδραστηριότητα και αδυναμία συγκέντρωσης της προσοχής. Η διαταραχή αυτή τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά συνήθως μετατρέπεται σε χρόνια αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά. Οι μετατραυματικές αντιδράσεις που προαναφέρθηκαν συνδράμουν σε προβλήματα λειτουργικότητας, όπως για παράδειγμα δυσκολίες στον έλεγχο των συναισθημάτων, ξαφνικά ξεσπάσματα θυμού και αυτοακρωτηριασμού, δυσκολίες συγκέντρωσης και αυτοκτονικές συμπεριφορές, κατάθλιψη, εναλλαγές στη συνείδηση (αποσύνδεση) και αυξημένη ανάληψη επικίνδυνων ρίσκων.

Αρνητική εικόνα εαυτού/Απώλεια αξίας

Οι μεταβολές στην αυτο-αντίληψη περιλαμβάνουν: την αίσθηση της αδυναμίας ή της ανικανότητας στη λήψη αποφάσεων ή την ανάληψη δράσης, αίσθημα ντροπής, ενοχής και τάση αυτομομφής, μια αίσθηση του στίγματος ή "ότι είναι βρώμικη" ή μολυσμένη, μια αίσθηση πλήρους διαφορετικότητας από τους άλλους (το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει αίσθηση ιδιαιτερότητας, απόλυτη μοναξιά, απουσία πίστης σε άλλο άτομο ή αίσθηση μη ανθρώπινης ταυτότητας).

Σύνδρομο της Στοκχόλμης:

Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι εκ πρώτης όψεως ένα παράδοξο ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο οι όμηροι εκφράζουν ενσυναίσθηση και έχουν θετικά συναισθήματα προς τους απαγωγείς τους. Αυτά τα συναισθήματα γενικά θεωρούνται παράλογα υπό το πρίσμα του κινδύνου ή του ρίσκου που υπέστησαν τα θύματα, όπου λανθασμένα συγχέουν την έλλειψη της κακοποίησης από τους απαγωγείς τους ως μια πράξη καλοσύνης.

Συμπερασματικά οι επιπτώσεις του trafficking επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το άτομο το οποίο έχει πέσει θύμα του. Ειδικότερα η  εμπορία των παιδιών είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο αν και έχει γίνει προσπάθεια από κάποιες κυβερνήσεις να περιοριστεί ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικά. Τα αποτελέσματα διαφόρων ερευνών έχουν δείξει ότι ο αντίκτυπος της παιδικής εμπορίας επηρεάζει σημαντικούς τομείς της ανάπτυξης του ατόμου όπως ο σωματικός, ο ψυχολογικός, ο εκπαιδευτικό-συναισθηματικός.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Edwards, V. J., Holden, G. W., Felitti, V. J., & Anda, R. F. (2003). Relationship between multiple forms of childhood maltreatment and adult mental health in community respondents: Results from the adverse childhood experiences study. American Journal of Psychiatry, 160, 1453–1460.

End Child Prostitution and Trafficking International. (2005). The psychosocial rehabilitation of children who have been commercially sexually exploited: A training guide. Διαθέσιμο από την πηγή: http://www.ecpat.net. Ανασύρθηκε τις 21/12/13.

End Child Prostitution and Trafficking International. (2006a). Combating the trafficking in children for sexual purposes: A training guide. Bangkok, Thailand: Author.

End Child Prostitution and Trafficking International. (2006b). Protecting children from sexual exploitation and sexual violence in disaster and emergency situations. Bangkok, Thailand: Author.

Nelson, E. C., Heath, A. C., Madden, P. A., F., Cooper, M. L., Pinwiddie, S. H., Bucholz, K. K., et al. (2002). Association between self-reported childhood sexual abuse and adverse psychosocial outcomes. Archives of General Psychiatry, 59, 139–145.

Sneddon, H. (2003). The effects of maltreatment on children’s health and well-being. Child Care in Practice, 9, 236–250.

Watts-English, T., Forston, B. L., Gibler, N., Hooper, S. R., & DeBellis, M. D. (2006). The psychobiology of maltreatment in childhood. Journal of Social Issues, 62, 717–736.

 

Share

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:18
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαφοροδιάγνωση της δυσλεξίας
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαφοροδιάγνωση της δυσλεξίας
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:17
Το κλινικό προφίλ παιδιών με δυσλεξία
Το κλινικό προφίλ παιδιών με δυσλεξία
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:15
Παιδική κακοποίηση: Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία και αιτιολογικοί παράγοντες
Παιδική κακοποίηση: Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία και αιτιολογικοί παράγοντες
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 20:22
Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των μαθητών
Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των μαθητών
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 15:08
Η σχολική επίδοση των μεταναστών μαθητών
Η σχολική επίδοση των μεταναστών μαθητών
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 14:57
Ηθικά συναισθήματα και εκφοβισμός
Ηθικά συναισθήματα και εκφοβισμός
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:53
Θεωρία του νου και σχολικός εκφοβισμός
Θεωρία του νου και σχολικός εκφοβισμός
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:45
Κανονιστικές πεποιθήσεις για την επιθετικότητα και εκδήλωση εκφοβισμού
Κανονιστικές πεποιθήσεις για την επιθετικότητα και εκδήλωση εκφοβισμού
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:42

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαπολιτισμική Συμβουλευτική
Διαπολιτισμική Συμβουλευτική
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 01:29

Η διαπολιτισμική ψυχολογία είναι ένας τομέας της ψυχολογίας που ασχολείται με τη συστηματική μελέτη της συμπεριφοράς και των εμπειριών του ατόμου, όπως εμφανίζονται σε διάφορες κοινωνίες, καθώς και με τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει και επηρεάζεται, αντίστοιχα, από τον πολιτισμό της κοινωνίας στην οποία ζει.

Οικογενειακή-συζυγική Συμβουλευτική
Οικογενειακή-συζυγική Συμβουλευτική
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 00:52

Η συμβουλευτική της οικογένειας είναι ο κλάδος εκείνος της συμβουλευτικής που ασχολείται κυρίως με την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τη συζυγική ή οικογενειακή σχέση.

Συμβουλευτική αποκατάστασης
Συμβουλευτική αποκατάστασης
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 18:28

Με τον όρο αποκατάσταση εννοούμε τη διαδικασία παροχής βοήθειας σ’ έναν άνθρωπο με φυσική μειονεξία ή ψυχική διαταραχή ώστε να συμμετάσχει στην κοινωνία στο μέγιστο δυνατό μέτρο που του επιτρέπουν οι ικανότητες και οι δυνατότητές του.