Your Psychology

     Ιστότοπος πληροφόρησης για τα νέα ερευνητικά δεδομένα του κλάδου της Ψυχολογίας και της Συμβουλευτικής   -   Χωματίδου Γιούλη 

Η εμπορία είναι μια παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και όσον αφορά τα παιδιά αποτελεί ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρόβλημα το οποίο επηρεάζει μεγάλο αριθμό παιδιών.

Μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, που περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Εμπορία για την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού τουρισμού
 • Καταναγκαστική εργασία (σκλαβοπάζαρα, γεωργία, κλπ.)
 • Οικιακή δουλειά ή δουλεία
 • Παράνομη διεθνή υιοθεσία
 • Trafficking με σκοπό το δουλοπρεπή γάμο
 • Πρόσληψη ως παιδιά-στρατιώτες
 • Παράνομη διακίνηση οργάνων
 • Κάποιος συνδυασμός των παραπάνω (δηλαδή οικιακή δουλεία που περιλαμβάνει τη σεξουαλική εκμετάλλευση)

 

Το trafficking στα παιδιά

Από όλες τις μορφές εμπορίας, η εμπορία παιδιών λαμβάνει τη μέγιστη προσοχή και καταδίκη. Οι χώρες που δεν παρέχουν σχεδόν κανένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών και της εμπορίας για την εκμετάλλευση της εργασίας, ωστόσο, κάνουν κάποια προσπάθεια για την πρόληψη της εμπορίας των παιδιών, και ιδίως της εμπορίας για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η εκμετάλλευση των παιδιών πολύ συχνά τείνει να αναφέρεται ως διακίνηση με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, σε συνδυασμό με τον σεξουαλικό τουρισμό. Άλλες μορφές της σωματεμπορίας περιλαμβάνουν τη χρήση των παιδιών ως ζητιάνους, στην ανακύκλωση απορριμμάτων (δηλ. να ταξινομούν στις χωματερές τα ανακυκλώσιμα υλικά), στην οικιακή εργασία (ειδικά στην Αϊτή), στα ορυχεία, στη γεωργία, στην παράνομη έκδοση (κυρίως στην Κόστα Ρίκα και στη Δομινικανή Δημοκρατία) και επίσης ως παιδιά-στρατιώτες (στην Κολομβία). Το trafficking των παιδιών συνίσταται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό της χώρας εκμετάλλευσης, και στην περίπτωση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, μπορεί να υπάρξει ακόμη και όταν το παιδί παραμένει στην κατοικία με τους γονείς τους ή τους στενούς συγγενείς. Δεδομένου του ότι η εμπορία των παιδιών προσελκύει πολύ μεγαλύτερη προσοχή και τεράστιες ποινικές κυρώσεις, οι έμποροι συχνά ψεύδονται για τις ηλικίες των θυμάτων, αναγκάζουν τα θύματα να πουν ψέματα για την ηλικία τους και τους παρέχουν πλαστά έγγραφα ταυτότητας. Επίσης, μια σημαντική δυσκολία στον εντοπισμό της εμπορίας παιδιών στη Λατινική Αμερική προκύπτει από την μεγάλη απόκλιση στην νόμιμη ηλικία συναίνεσης για τις γυναίκες στις χώρες αυτές, η οποία κατά μέσο όρο κυμαίνεται από τα δεκατέσσερα χρόνια της ηλικίας τους, έως τα δεκαοχτώ, κοινά αποδεκτή ηλικία της σύμφωνης γνώμης που προβλέπεται στο Πρωτόκολλο του Παλέρμο.

Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο, με σκοπό να ενταχθούν σε ένα κράτος, ως φθηνό εργατικό δυναμικό ή να τα εκμεταλλευθούν σεξουαλικά. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους συχνά αγνοούν τους κινδύνους της εμπορίας, θεωρώντας ότι η βελτίωση της απασχόλησης και της ζωής τους, βρίσκονται σε άλλες χώρες. Η εμπορία παιδιών είναι επικερδής και συνδέεται με την εγκληματική δραστηριότητα και τη διαφθορά. Για αυτό το λόγο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το φαινόμενο αυτό παραβιάζει το δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώσει σε ένα ασφαλές και ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα εμπορίας αντιμετωπίζουν μια σειρά από κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα παιδιά –θύματα, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη φυλακή ως παράνομοι αλλοδαποί και υπόκεινται στις συνέπειες που περιλαμβάνει ο εγκλεισμός τους σε τέτοια ιδρύματα. Η UNICEF υπολογίζει ότι 1.000 με 1.500 μωρά και παιδιά διακινούνται κάθε χρόνο από τη Γουατεμάλα για υιοθεσία από ζευγάρια στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Τα κορίτσια από την ηλικία των 13 ετών (κυρίως από την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη) διακινούνται ως «νύφες δια αλληλογραφίας». Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα κορίτσια είναι ανίσχυρα, απομονωμένα και εκτεθειμένα σε κινδύνους και καταστάσεις βίας. Μεγάλος αριθμός παιδιών πέφτουν θύματα εμπορίας στην Δυτική και Κεντρική Αφρική, κυρίως για οικιακή εργασία, αλλά και για σεξουαλική εκμετάλλευση είτε για εργασία σε αγροκτήματα. Σχεδόν το 90% αυτών των θυμάτων εμπορίας οικιακών βοηθών είναι κορίτσια.

 

Σεξουαλική εκμετάλλευση 

Η σεξουαλική δραστηριότητα συχνά θεωρείται ως ιδιωτική υπόθεση, κάνοντας τις κοινότητες απρόθυμες να δράσουν και να παρέμβουν σε περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αυτές οι συμπεριφορές κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα στη σεξουαλική εκμετάλλευση. Υπολογίζεται ότι το 10 - 20% των επιβεβαιωμένων μορφών κακοποίησης, αφορά την σεξουαλική κακοποίηση και βρίσκεται σε άνοδο, σε σύγκριση με άλλες μορφές κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών. Μύθοι, όπως είναι η πεποίθηση ότι το HIV / AIDS μπορεί να θεραπευτεί μέσω της σεξουαλικής επαφής με μια παρθένα, η τεχνολογική πρόοδος με την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου που έχει διευκολύνει την παιδική πορνογραφία, και τον σεξουαλικό τουρισμό με στόχο τα παιδιά, όλα αυτά επιβαρύνουν την ευάλωτη θέση τους.  Οι έρευνες δείχνουν ότι το 30 - 35% του συνόλου των εργαζομένων με στόχο την σεξουαλική τους εκμετάλλευση στην Mekong, περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ανάμεσα στην ηλικία των 12 μέχρι 17 ετών. Η κοινωνική υπηρεσία του Μεξικού αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερα από 16.000 παιδιά που ασχολούνται με την πορνεία και τους σεξουαλικούς τουριστικούς προορισμούς. Στη Λιθουανία, 20 - 50% των ιεροδούλων πιστεύεται ότι είναι ανήλικες. Κάποια παιδιά περίπου 10 έως 12 ετών, έχουν χρησιμοποιηθεί για να κάνουν πορνογραφικές ταινίες.

Κάποιες μορφές της εμπορίας παιδιών είναι κρυμμένες, όπως η παραγωγή πορνογραφικού υλικού ή σεξουαλικών σκηνών, ενώ άλλοι, όπως η πορνεία, είναι στενά συνδεδεμένη με τη ζωή στους δρόμους. Ενώ η παιδική εργασία είναι μερικές φορές πολύ ορατή σε κάποιες χώρες, σε κάποιες άλλες όπως στις ΗΠΑ μπορεί να παραμείνει κρυμμένη σε εργοστάσια και σε γεωργικές εργασίες. Το κοινό χαρακτηριστικό των θυμάτων της εμπορίας παιδιών, ωστόσο, δεν είναι το ορατό ή μη της κατάστασής τους ή της μορφής δουλείας τους, αλλά μάλλον η εκμετάλλευση την οποία βιώνουν. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά μπορεί να είναι θύματα περισσότερων από μιας μορφής εκμετάλλευσης ταυτόχρονα. Δυστυχώς, τα παιδιά θύματα του trafficking δεν είναι λίγα. Τα παιδιά ως θύματα εμπορίας είναι συχνά θύματα συναφών και ταυτόχρονα άλλων εγκλημάτων εις βάρος τους, ή μπορεί να φαίνονται ότι είναι θύματα ενός εγκλήματος διαφορετικού του trafficking. Υπάρχουν μερικά εγκλήματα τα οποία συμπίπτουν χρονικά με την εμπορία παιδιών, ή μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι πρόκειται για τα εξής:

 • Ενδοοικογενειακή βία
 • Παιδική κακοποίηση ή παραμέληση παιδιών
 • Σεξουαλική κακοποίηση
 • Παιδική πορνογραφία
 • Παιδική εργασία

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα και τα στατιστικά στοιχεία, είναι έκδηλο ότι η εμπορία των ανθρώπων δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες, αλλά κατά ένα μεγάλο ποσοστό αγγίζει και το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο είναι τα παιδιά. Δυστυχώς, οι μορφές εκμετάλλευσης που βιώνουν ποικίλουν ανάμεσα στη σωματική κακοποίηση, την ψυχολογική βία και την σεξουαλική κακοποίηση. Πολλές φορές αυτές οι μορφές εκμετάλλευσης αλληλεπικαλύπτονται με αποτέλεσμα ένα παιδί να είναι θύμα δύο ή και περισσοτέρων μορφών εκμετάλλευσης ταυτόχρονα. Ο απώτερος στόχος όλων είναι φυσικά το κέρδος, καθώς από αυτές τις δραστηριότητες τα ποσά είναι αστρονομικά.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Klain, E., Kloer Α. (2006). Meeting the Legal Needs of Child Trafficking Victims: An Introduction for Children's Attorneys & Advocates Ανασύρθηκε από την πηγή http://www.abanet.org στις 21/12/13.

Ricci, L.R. (1986). Child sexual abuse: The emergency department response. AnnEmerg Med,15, 711-716.

UNICEF (2009). Child protection from violence, exploitation and abuse - Trafficking and sexual exploitation. Ανασύρθηκε από την πηγή http://www.unicef.org στις 21/12/11.

Share

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:18
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαφοροδιάγνωση της δυσλεξίας
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαφοροδιάγνωση της δυσλεξίας
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:17
Το κλινικό προφίλ παιδιών με δυσλεξία
Το κλινικό προφίλ παιδιών με δυσλεξία
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:15
Παιδική κακοποίηση: Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία και αιτιολογικοί παράγοντες
Παιδική κακοποίηση: Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία και αιτιολογικοί παράγοντες
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 20:22
Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των μαθητών
Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των μαθητών
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 15:08
Η σχολική επίδοση των μεταναστών μαθητών
Η σχολική επίδοση των μεταναστών μαθητών
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 14:57
Ηθικά συναισθήματα και εκφοβισμός
Ηθικά συναισθήματα και εκφοβισμός
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:53
Θεωρία του νου και σχολικός εκφοβισμός
Θεωρία του νου και σχολικός εκφοβισμός
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:45
Κανονιστικές πεποιθήσεις για την επιθετικότητα και εκδήλωση εκφοβισμού
Κανονιστικές πεποιθήσεις για την επιθετικότητα και εκδήλωση εκφοβισμού
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:42

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαπολιτισμική Συμβουλευτική
Διαπολιτισμική Συμβουλευτική
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 01:29

Η διαπολιτισμική ψυχολογία είναι ένας τομέας της ψυχολογίας που ασχολείται με τη συστηματική μελέτη της συμπεριφοράς και των εμπειριών του ατόμου, όπως εμφανίζονται σε διάφορες κοινωνίες, καθώς και με τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει και επηρεάζεται, αντίστοιχα, από τον πολιτισμό της κοινωνίας στην οποία ζει.

Οικογενειακή-συζυγική Συμβουλευτική
Οικογενειακή-συζυγική Συμβουλευτική
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 00:52

Η συμβουλευτική της οικογένειας είναι ο κλάδος εκείνος της συμβουλευτικής που ασχολείται κυρίως με την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τη συζυγική ή οικογενειακή σχέση.

Συμβουλευτική αποκατάστασης
Συμβουλευτική αποκατάστασης
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 18:28

Με τον όρο αποκατάσταση εννοούμε τη διαδικασία παροχής βοήθειας σ’ έναν άνθρωπο με φυσική μειονεξία ή ψυχική διαταραχή ώστε να συμμετάσχει στην κοινωνία στο μέγιστο δυνατό μέτρο που του επιτρέπουν οι ικανότητες και οι δυνατότητές του.