Your Psychology

     Ιστότοπος πληροφόρησης για τα νέα ερευνητικά δεδομένα του κλάδου της Ψυχολογίας και της Συμβουλευτικής   -   Χωματίδου Γιούλη 

Τα θύματα της πορνογραφίας στο διαδίκτυο είναι παιδιά όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων βρεφών, νηπίων και εφήβων.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση του πορνογραφικού υλικού που προέρχεται από φτωχές χώρες, όπως αυτές της νότιας Αμερικής και της ανατολικής Ευρώπης. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα παιδιά αυτά είναι μέλη οικογενειών που κατά κανόνα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, συνήθως έφηβοι, που είτε με τη συναίνεση της οικογένειάς τους, είτε κατόπιν πώλησης ή απαγωγής τους, αναγκάζονται να πάρουν μέρος στην βιομηχανία της παιδικής πορνογραφίας και αναπόφευκτα σε ένα ευρύτερο φαύλο κύκλο σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Πολλοί χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ή γνωστών τους για την παραγωγή παιδικής πορνογραφίας και τα ανταμείβουν είτε με χρήματα, είτε με ναρκωτικά. Στις πιο «εμφανείς» περιπτώσεις θυματοποίησης, ανήκουν παιδιά ήδη περιθωριοποιημένα, όπως τα παιδιά των δρόμων, ή παιδιά θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που αποτελούν «εύκολη λεία» για τους επαγγελματίες παραγωγούς πορνογραφικού υλικού.

Σύμφωνα με τον Pierce, πολλά παιδιά ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε πορνογραφικές ταινίες, μετά την απόδρασή τους από το σπίτι και την διαλυμένη οικογένεια τους και βρέθηκαν να τριγυρνούν στο δρόμο χωρίς κανένα σχέδιο ζωής και μόνη αξία το σώμα τους. Η επιβίωση είναι ίσως ο καθοριστικός παράγοντας που πολλοί τέτοιοι ανήλικοι επέλεξαν να εμπλακούν στο εμπόριο της παιδικής πορνογραφίας. «Πουλάνε» τον εαυτό τους για να επιβιώσουν και ταυτόχρονα ερμηνεύουν την αποπλάνηση των ενήλικων δραστών ως αφοσίωση προς αυτά. Την κρίσιμη περίοδο της επιβίωσης είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, φοβισμένα, δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους και τη φρικτή ζωή τους, δεν έχουν που αλλού να πάνε και προθυμοποιούνται να εκθέσουν τα γυμνά σώματα τους ή να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις.

Από την άλλη, βέβαια, όλο και περισσότεροι ανήλικοι παγκοσμίως σε αναπτυσσόμενες ή ανεπτυγμένες χώρες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, με κίνδυνο αυτοθυματοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου και εν δυνάμει θύματα παιδικής πορνογραφίας έχουν ελάχιστη έως καθόλου επαφή με τους γονείς τους, δεν έχουν αυστηρά προσδιορισμένη ώρα ύπνου, μπορεί να λείπουν από το σπίτι τους χωρίς να γνωρίζει κανείς που βρίσκονται ή έχουν αποκλειστική πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ιδιωτική περιοχή χωρίς έλεγχο. Τα θύματα είναι ανήλικα που προτιμούν να αποκτούν φίλους μέσα από το διαδίκτυο, ενίοτε είναι ήσυχα, μοναχικά ή ντροπαλά, ενδέχεται να μην έχουν πολλούς φίλους στο σχολείο και, όπως οι περισσότεροι έφηβοι, έχουν την περιέργεια να ανακαλύψουν την σεξουαλικότητά τους και προτιμούν να συζητούν αυτές τους τις ανησυχίες με φίλους και μέσα από το διαδίκτυο. Τα θύματα εμπιστεύονται εύκολα τους εικονικούς τους φίλους, ειδικότερα αυτά που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και κολακεύονται από τα λόγια των δραστών.

Επειδή η παραγωγή, η διανομή και η πώληση της παιδικής πορνογραφίας αποτελεί μια «μυστική» δραστηριότητα, είναι δύσκολο να οριστεί ο βαθμός έκτασης του προβλήματος. Οι φωτογραφίες που διακινούνται μπορεί να απεικονίζουν τους ανήλικες σε ερωτικές στάσεις μέχρι και να επιδίδονται σε ερωτικές πράξεις με ζώα. Τα θύματα καθώς βρίσκονται σε ευάλωτη θέση μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν και οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την αθωότητα παράγουν, διακινούν ή χρησιμοποιούν τις εικόνες για δική τους χρήση.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Κιούπης, Δ. & Ιωαννίδου, Α. (Επιμ.) (2007). Η παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο. Αθήνα: Εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη

Pierce, L. R. (1984). Child pornography: A hidden dimension of child abuse. ChildAbuseandNeglect, 8, 483-493.

Share

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:18
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαφοροδιάγνωση της δυσλεξίας
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαφοροδιάγνωση της δυσλεξίας
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:17
Το κλινικό προφίλ παιδιών με δυσλεξία
Το κλινικό προφίλ παιδιών με δυσλεξία
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 17:15
Παιδική κακοποίηση: Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία και αιτιολογικοί παράγοντες
Παιδική κακοποίηση: Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία και αιτιολογικοί παράγοντες
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 20:22
Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των μαθητών
Παράγοντες που επηρεάζουν τη σχολική επίδοση των μαθητών
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 15:08
Η σχολική επίδοση των μεταναστών μαθητών
Η σχολική επίδοση των μεταναστών μαθητών
Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2014 14:57
Ηθικά συναισθήματα και εκφοβισμός
Ηθικά συναισθήματα και εκφοβισμός
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:53
Θεωρία του νου και σχολικός εκφοβισμός
Θεωρία του νου και σχολικός εκφοβισμός
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:45
Κανονιστικές πεποιθήσεις για την επιθετικότητα και εκδήλωση εκφοβισμού
Κανονιστικές πεποιθήσεις για την επιθετικότητα και εκδήλωση εκφοβισμού
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014 18:42

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Διαπολιτισμική Συμβουλευτική
Διαπολιτισμική Συμβουλευτική
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 01:29

Η διαπολιτισμική ψυχολογία είναι ένας τομέας της ψυχολογίας που ασχολείται με τη συστηματική μελέτη της συμπεριφοράς και των εμπειριών του ατόμου, όπως εμφανίζονται σε διάφορες κοινωνίες, καθώς και με τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει και επηρεάζεται, αντίστοιχα, από τον πολιτισμό της κοινωνίας στην οποία ζει.

Οικογενειακή-συζυγική Συμβουλευτική
Οικογενειακή-συζυγική Συμβουλευτική
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 00:52

Η συμβουλευτική της οικογένειας είναι ο κλάδος εκείνος της συμβουλευτικής που ασχολείται κυρίως με την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τη συζυγική ή οικογενειακή σχέση.

Συμβουλευτική αποκατάστασης
Συμβουλευτική αποκατάστασης
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2014 18:28

Με τον όρο αποκατάσταση εννοούμε τη διαδικασία παροχής βοήθειας σ’ έναν άνθρωπο με φυσική μειονεξία ή ψυχική διαταραχή ώστε να συμμετάσχει στην κοινωνία στο μέγιστο δυνατό μέτρο που του επιτρέπουν οι ικανότητες και οι δυνατότητές του.